På Sport Performance Center har vi förmånen att få jobba med klienter med stor variation. Varje vecka träffar vi unga och gamla elitidrottare inom olika idrotter, vi träffar folk som precis har kommit igång i sin träningsresa och vi träffar elitmotionärer som till exempel vill springa fort och snabbt eller vill golfa bättre.

Oavsett om vi tränar en hockeyspelare på hög nivå eller en ingenjör som precis ha kommit igång med träningen så försöker vi se helhetsbilden kring klientens träning och hälsa. Det gäller att räkna in så många parametrar som möjligt så som kost, sömn, övrig träning och ergonomi på arbetsplatsen. Japp du läste rätt, ergonomi på arbetsplatsen!

Det är ju tyvärr svårt att på ett par timmar i veckan i några veckor träna bort trettio år framför datorn. Eller svårt och svårt, vi har gjort det otaliga gånger. Men det är ju också för att vi även har påmint våra klienter att det arbete de gör utanför gymmet är minst lika viktigt som inne i gymmet.

Låt säga att du har ont i ryggen och axlarna och du kommer till oss. Det vi börjar med då är en ordentlig screening på kroppen, alltså en genomgång där vi ser hur kroppen fungerar och mår. Låt säga att vi hittar framåtroterade axlar, en bröstrygg som är stel och i för mycket flexion (framåtböj). Dessutom hittar vi korta hamstrings (baksida lår) och en gluteus (rumpmuskel) som inte fungerar riktigt. Allt detta som är beskrivet går att jobba på och det är faktiskt såna fynd vi brukar kunna hitta. Låt säga att vi jobbar på att stärka upp kroppen och göra den mer rörlig med olika övningar, men att du sitter kvar på samma sätt på jobbet! Då är det svårt att få ett långsiktigt och definitivt resultat.

Det låter ju så klart logiskt, du måste träna och tänka på det du vill förändra hela tiden. Givetvis hjälper vi dig med vad du ska tänka på. I videon ovanför delar vår PT Patrick Rapp med sig av en av de tips vi brukar ge!