Ibland får jag frågan vad den vanligaste problematiken jag möter hos mina klienter är, och jag kan tveklöst svara att det är en tight baksida lår. Jag vågar påstå att så nära som 80% av de jag tränar har rörelseinskränkningar i baksida lår.

 

Tight baksida lår = skador och smärta?

Njaaa det är ju inte så lätt. Gör man en snabb sökning bland den forskning som finns kan man hitta både bevis för och bevis emot. Pratar man med sjukgymnaster, tränare, kiropraktorer och naprapater kan även dem vittna om att det finns erfarenheter både för och emot. Även jag har stött på både fall där vi har jobbat med rörlighet i baksida lår och smärtan i till exempel ryggen har försvunnit, och fall där orsaken till smärtan varit någon annan.

Dessutom är det ju så att smärta är diffust och beror på lika mycket av behavioristiska faktorer som fysiologiska (rekommenderar Lars Avemaries blogg om du vill läsa mer om smärta: http://www.larsavemarie.se/category/smartalindring)

 

Stretcha eller inte stretcha, det är frågan!

Med rådande forskning och åsikter i åtanke är jag helt övertygad om att du har en del att tjäna på att faktiskt jobba med rörligheten i hamstringsmuskulaturen! För oavsett om det är grunden till smärta du har idag, om det är grunden till smärta du kanske kan få i framtiden eller om det innebär en ökad skaderisk med en tight hamstringsmuskulatur så är ett större rörelseomfång oftast bra.

Är du idrottare vill du kunna skapa stora rörelser så att du kan skapa mycket kraft då du kan accelerera i en större rörelse. Låt säga att du är fotbollsspelare och ska sparka en boll, då vill du inte stanna rörelsen när foten träffar bollen utan du vill ”sparka genom” fotbollen. Om du har en tight baksida lår kommer du inte att kunna göra det, du kommer ha en mindre rörelse och därmed mindre kraft.

Om du är en ”vanlig” dödlig som mig vill du ha ökad rörlighet för att kunna klara av vardagens sysslor, stå, gå, springa, plocka upp saker från golvet, stiga i och ur bilen. Ja sånt där vi gör hela dagarna.

 

Rörelser skapar rörelser

Och du, kom ihåg att rörelse skapar rörelse. Har du inte förmågan att röra dig fullt ut så kommer du antagligen inte att röra dig, vilket ju gör att du blir ännu stelare och rör dig ännu mindre. Det blir en ond cirkel helt enkelt!

 

Rörlighet för hamstrings

I videon ovanför visar jag en rörlighetsövning som jag har fått bra resultat med hos mina klienter. Den går att göra innan träning, efter träning, om du har några minuter över på jobbet eller om du väntar på bussen. Ja den är helt enkelt väldigt bra, effektiv och lätt att göra.

 

Lycka till med rörligheten!

Patrick Rapp
Personlig tränare, Sport Performance Center