Jag har förmånen att få jobba med en hel del löpare, både motionärer, elitidrottare och så kallade elitmotionärer. Oavsett vem jag har framför mig tar jag reda på mål med träningen och personen nuläge. Målen hos mina klienter är väldigt skiftande, men i princip brukar det handla om dem som vill springa maraton fort (under tre timmar), dem som vill springa långt (över fyra mil), men oftast handlar det om dem som vill kunna springa mellan fem kilometer och en mil utan att behöva stanna eller utan att ha ont.

Grunden till kraven på kroppen är densamma oavsett om du ska springa maraton på 3 timmar, springa ultramaraton eller om du ”bara” vill springa en mil utan att stanna. I princip kan man säga att löpning bygger på tre principer, din syreupptagningsförmåga, din laktattröskel och din löpekonomi.

Denna text (och videon ovanför) handlar om att förbättra löpekonomin. När jag jobbar med löpanalyser och löpteknik med mina klienter får vi i många fall även jobba med löpspecifik styrketräning för att förbättra styrkakontroll och stabilitet i framför allt höften.

Ett bra löpsteg bygger på att höger och vänster sida av kroppen fungerar likadant. I princip att ditt höger- och vänsterben fungerar likadant och att även överkroppen reagerar likadant på den kraften som kommer från foten när du sätter ner den i backen. Tänk dig själv om du har ett högerben som roterar lite utåt i varje steg, vad kommer det ge för effekt i överkroppen? Kommer du inte att behöva rotera extra mycket till vänster? Och kommer inte ditt vänsterben behöva jobba extra för att kompensera för det som högerbenet inte klarar av?

Inom träning, och kanske speciellt inom löpning, pratar man ofta om förslitningsskador och överbelastningsskador i underben, knän, höft och ländrygg. Dessa skador kan uppkomma av mekaniks stress som uppstår av belastning när du springer mycket. I vissa fall finns en tidigare skada men i många fall tål kroppen helt enkelt inte av belastningen som löpningen orsakar kroppen olika strukturer. Jag är helt övertygad om att dessa skador kan förebyggas och motverkas genom att förbereda kroppen på det slitage som löpning orsakar och det krav löpningen ställer.

Det ÄR alltså viktigt att båda sidorna har förmåga att jobba likadant, du bör vara ungefär lika stark och ha lika mycket ”kopplingar” från hjärna till muskel på båda sidorna. Detta kommer att göra din löpning så skonsam som möjligt OCH dessutom så effektiv som möjligt, vilket ju är en förutsättning för dig som vill komma igång och springa, för dig som vill springa fort eller långt (eller både och)!

Nu kommer frågan då, hur vet du att båda sidorna fungerar likadan? Det finns väldigt sofistikerade screeningverktyg man kan använda (jag använder mig av 1080-MAP för att få en utgångspunkt på alla mina klienter). Men så finns det även lättare övningar som jag använder mig av under PT-pass och löpanalyser. Det är även samma övningar du kan använda dig av för att träna sidorna att reagera likadant.

En av övningarna jag använder mig av spelade jag in i ett videoklipp och delar med er här ovanför. Titta på videon och testa! Ofta får man reda på mycket genom att träna övningen framför en spegel, spela in sig själv när man gör övningen och framför allt när man känner efter hur det känns!

Hälsningar
Patrick
Lic. Personlig tränare & cert. Fystränare

 

Vill du veta hur du springer samt hur du kan förbättra både löpsteg och din träning?! Boka en löpstegsanalys. Läs mer här.