Varför jag startade Sport Performance Center är en lång historia som kräver lite bakgrundsinformation om mig:

Jag föddes i mitten av 80-talet i Västerås och där har jag blivit kvar förutom en sväng till Stockholm för att studera på konstskola. Det låter som en klyscha men jag har så länge jag kan minnas tränat någon idrott. Fotboll och hockey var det när jag var liten och från tio års ålder var det karate som gällde. Jag tror nog inte jag var så intresserad av varken fotboll och hockey, när det kommer till hockey var det till exempel skridskoåkningen som var kul. Jag kan minnas att jag var bäst på att åka skridskor i hela hockeylaget. Att jag inte var så duktig på det andra som hörde hockeyn till behöver vi inte ta upp här.

Jag tror jag alltid har varit intresserad av teknik och alla de där små detaljerna i rörelser och övningar. Det stod klart när jag började träna karate, som är en väldig teknisk idrott. Jag har kopiöst många böcker, filmer, anteckningar och teorier kring karate och kampsport i bokhyllan och i datorn. Jag tävlade inte så mycket när jag tränade karate, min främsta merit är ett tredjepris från ett Distriktsmästerskap, men jag gjorde desto mer andra saker för klubben. Jag blev tidigt tränare och när jag skriver detta är jag uppe i nio år som tränare. Jag valdes även in i styrelsen och spenderade några år på posten som ordförande.

Det var när jag blev tränare som mitt intresse för ledarskap och coachning infann sig. Jag kom snabbt underfund med att du per automatik inte är en duktig tränare för att du är duktig på karate. Och jag kom lika snabbt underfund med att det sättet som mina tränare hade lärt ut saker till mig inte funkade lika bra för mig. Jag fick helt enkelt hitta nya vägar och började därför gå en del utbildningar och läsa böcker inom ämnet. 2009 började jag även en universitetsutbildning inom området via Umeå Universitet.

Det var perfekt! Jag fick lära mig om ledarskap och idrott på dagen och testat det i skarpt läge på kvällen. I min utbildning ingick även en del idrottspolitik och allmän idrottsvetenskap vilket rimmade bra med min dåvarande plats i styrelsen. Förutom att klubben fick ett uppsving på ledarsidan så fick klubben även större resurser i styrelsen.

I min utbildning ingick en termin idrottsfysiologi och idrottsmedicin, vilket var det roligaste jag har läst. Efter den terminen valde jag att läsa mer inom det området och blev bland annat certifierad Fystränare genom Riksidrottsförbundet.

Det var i den här vändan som jag upptäckte behovet utav ett företag som Sport Performance Center. Förstå mig rätt, jag är otroligt stolt över den idrott vi bedriver i Sverige och på det sätt vi bedriver den. Det ideella arbetet som läggs ner varje dag i Sveriges alla idrottsföreningar är anmärkningsvärd. MEN, det stod klart för mig när jag läste allt mer om träning och prestationsutveckling att vi bedriver bra breddverksamhet men tappar lite på elitverksamheten. Vad det beror på tänker jag inte gå in på här, det blir en egen post någon gång, men det är i princip omöjligt för en ideell ledare att ha den kunskapen och den tiden som krävs för att coacha någon som ska ta medalj i internationella sammanhang, eller som ska stanna på toppen av en internationell liga i låt oss säga golf. Jag tänker sticka ut hakan och påstå att Sverige inte kommer kunna hävda sig internationellt om vi lämnar elitverksamheten till ideella ledare. För det är det vi gör, vissa idrottare får hjälp av RF och SOK, men det är bara en liten del av de som skulle kunna ta medaljer internationellt. Det är jag inte ensam om att tycka.

Jag valde därför att starta Sport Performance Center för att fylla ett tomrum. SPC riktar sig till de idrottare som vill nå sina mål och som vill ha hjälp i sin satsning på idrotten. Det man får som klient hos SPC är kompetens, service och professionalism. Med en lång bakgrund inom idrott och ledarskap kopplad till universitetsstudier inom området är jag säker på att Sport Performance Center är en kraft att räkna med.

SPORT PERFORMANCE CENTER:

Affärsidé 

Professionell och evidensbaserad fysträning och träningskonsultation för alla idrotter och yrken, från nybörjare till elit.

Vision

Att vara det självklara valet när det kommer till fysträning, träningsplanering och periodisering.

Att inom tre år från start vara uppskattad och framgångsrik inom marknaden fysträning för idrottare, och att i framtiden jobba med det absoluta toppskicket av elitidrottare.

Strategi

Ständig utveckling av arbetssätt och metoder. Att alltid finnas där för mina klienter, i vått och torrt. Att inte vila förens mina och mina klienters mål har blivit nådda.

Konstant kompetensutveckling, kunna mer än vad jag behöver kunna på alla områden jag kommer att beröra. Samt kunna de områden jag ej kommer att beröra, för att se till att jag aldrig missar viktiga detaljer.