Löpning är en fantastisk träningsform som förbättrar både din fysiska och psykiska hälsa. Det är dessutom en aktivitet som kräver minimal utrustning och kan utföras var som helst, vilket gör det till ett populärt val av träningsform för många av våra klienter. Under våra löpanalyser brukar vi, oavsett om du är en erfaren löpare eller en nybörjare, rekommendera att ägna en viss tid till löpskolsövningar. Anledningarna är många men här är dom viktigaste:

  • Förbättrar löptekniken: Löpning är inte bara en fråga om att sätta ena foten framför den andra. Att ha rätt löpteknik är avgörande för att undvika skador och förbättra prestationen. Löpskolsövningar fokuserar på grundläggande rörelsemönster som kan hjälpa dig att springa mer effektivt. Genom att lära dig att använda rätt muskelgrupper och koordinera dina rörelser kan du minska onödig belastning och stress på kroppen.
  • Ökar styrka och stabilitet: Löpskolsövningar inkluderar övningar som syftar till att stärka musklerna som används vid löpning och övningar som förbättra din balans. Starka muskler och bra balans är avgörande för att hålla en stabil löpteknik och minska risken för skador. När du blir starkare och mer stabil, kan du också öka din löphastighet och uthållighet.
  • Minskar risken för skador: Många löpare drabbas av skador som kan vara smärtsamma och tidskrävande att återhämta sig från. Genom att inkludera löpskolsövningar i din träning kan du stärka de muskler och ledband som är mest utsatta under löpning. Detta kan hjälpa till att förebygga vanliga skador som löparknä, hälseneinflammation och iliotibialbandsyndrom.
  • Ökar flexibiliteten: Löpskolsövningar inkluderar ofta rörelser ut i ytterlägena som kan hjälpa till att förbättra din rörlighet. En bra rörlighet kan göra din löpning mer bekväm och effektiv genom att du lättare kan skapa kraft.
  • Höjer medvetenheten om din kropp: Löpskolsövningar kräver koncentration och medvetenhet om din kropp. Genom att lära dig att känna igen och rätta till dåliga rörelsemönster eller teknikfel kan du förhindra att de blir kroniska och därmed förbättra ditt löpsteg samt undvika skador på lång sikt.

För att dra nytta av löpskolsövningar, bör du inkludera dem i din träning regelbundet. Tänk på att löpning är en långsiktig investering i din hälsa och välbefinnande, och att löpskolsövningar kan vara en nyckel till att uppnå dina mål och undvika skador. Så varför inte börja idag och ta din löpning till nästa nivå? Din kropp kommer att tacka dig för det. Här nedan ser du dom sju övningar vi oftast gör med våra klienter.

Övning 1: Hälgång

Hälgång stärker upp framsidan av underbenet och fotleden. Gör 2-3 x 5-10 meter.

Övning 2: Tågång

Tågång stärker upp vaden och fotleden. Gör 2-3 x 5-10 meter.

Övning 3: Höga knän

Höga knän stärker musklerna på framsidan av benet samt musklerna kring fotleden. Gör 2-3 x 10 meter

Övning 4: Heel kick

Heel kick stärker musklerna på baksidan av benet samt musklerna kring fotleden. Gör 2-3 x 10 meter

Övning 5: Toe bounds

Toe bounds stärker musklerna på baksidan av benet samt musklerna kring fotleden. Gör 2-3 x 15-20 meter

Övning 6: Tripping

Tripping stärker vadmuskulaturen samt musklerna kring fotleden. Gör 2-3 x 10 meter

Övning 7: Skipping

Skipping stärker musklerna i hela benet samt hjälper till att utveckla din koordination. Gör 2-3 x 10-15 meter