Personlig träning personlig tränare, PT, Västerås, gym, marklyft

Igår lärde jag ut marklyft till en klient och vi började prata om varför marklyft var en så bra övning. Min klient har jobbat på kontor hela sitt liv och har senaste åren ägnat sig åt lågintensiv träning. Han upplevde att marklyft var en rörelse som var olik de han gör till daglig dags.

Jag höll med honom då rörelsen kanske innebär en tydligare koppling till vardagslivet för de brevbärare, lagerarbetare och industriarbetare jag har som klienter. Men en av de saker jag ser till att mina klienter alltid har kunskap om är just varför vi gör vissa övningar.

Personlig träning personlig tränare, PT, Västerås, gym, marklyft

I fallen med lagerarbetaren behövs inte så mycket övertygande om varför marklyft kan överföras till vardagslivet och jobbet, men för en som spenderar större delarna av dagen på kontor kan det behövas lite mer ingående förklaring. Jag lyckades övertyga min klient om varför det var bra med marklyft, och några av de argument jag tog upp var:

Marklyft lär dig skapa stabilitet. Det är svårt att göra tunga marklyft utan att skapa styrka och stabilitet i bål, rygg, ben och bröstrygg. Det betyder att du snabbt lär dig hur du skapar stabilitet i just de kroppsdelarna.

Marklyft ger dig bra hållning. När vi försöker skapa stabilitet i kroppen letar vi ofta efter en så kallad atletisk hållning. En atletisk hållning är ofta synonymt med en ”bra” hållning (även om det så klart förekommer skillnader på grund av bland annat rörelsesvårigheter).

Marklyft kan minska dina ryggbesvär. När du väl har lärt dig hur du skapar stabilitet och därmed en ”bra” hållning så försöker du hitta den hållningen i samtliga moment i din vardag. Du ska hitta den hållningen när du sitter framför datorn på jobbet. Du ska tänka på hållningen när du går och pratar i telefon. Du ska tänka på hållningen när du kommer in till ett möte (vilket kan ge andra effekter då du per automatik får ett ståtligare uttryck). Tänker du dessutom på att skapa stabilitet när du bär kassarna från Ica eller portföljen minskas troligen risken för problem och trötthet i axlar och rygg på grund av att du skapar spänning och stabilitet för att hålla emot kraften som kassarna eller portföljen skapar.

 

Kort och gott, träna marklyft! En riktigt bra övnings som passar ALLA! Hör av dig om du vill ha mer tips eller vill lära dig marklyft!