Just nu är det många som vill komma igång och träna och det älskar vi så klart. Men med åren har vi lärt oss en del kring det här med att komma igång, och här är tre råd vi ger till våra klienter:

1: Var en aning realistisk

Är det verkligen möjligt att gå från ingen träning alls till stenhårda pass fem dagar i veckan och dessutom äta bättre? Antagligen inte!

Tänk istället så här: Om du idag inte tränar alls så betyder ett pass i veckan 100 % mer träning! Sätt upp ett mål att träna en gång i veckan under ett par veckor och skulle det bli något extrapass ska du ge dig själv en klapp på axeln. Växla sedan upp med ett eller ett par pass till, men se hela tiden till att du kan vara konsekvent, då det är vanan du vill åt. Det är vanan och rutinen som gör att du är i form till sommaren – inte att du har tränat som en elitidrottare under en treveckorsperiod.

2: Var beredd på dippen

Perioder när motivationen tryter händer alla, till och med mig som PT. Bara av att veta att du inte är ensam om att känna så gör det faktiskt enklare att klara sig genom de lite tuffare perioderna.

Men det finns också några tips att tänka på:

  • Se långsiktigt på din träning. Det är kanske inte beach 2023 som är målet utan det är träningsÅRET 2023 som du ska sikta på.
  • Se var du startade och hur långt du har kommit, för en träningsdagbok och mät framstegen.
  • Tänk på att ha några konkreta mål att jobba mot, till exempel att springa ett lopp, komma i ett par byxor eller genomföra ett visst antal pass innan årets slut.

3: Var inte rädd för att stanna upp ibland

Jag träffar personer som tror att all träning de har gjort är förgäves om de blir sjuka en vecka eller åker på semester med familjen och får lite för mycket av det goda. Så är det ju absolut inte. All träning ger fördelar ur en hälsosynpunkt och alla pass tar dig närmre ditt mål.

Undvik ångest genom att planera in avbrotten. Ska du på semester kan du ge dig själv tillåtelse att skippa träningen några dagar. Om du blir sjuk så vilar du för att komma tillbaka starkare och för att känna suget efter träningen ordentligt.

Till sist, kom ihåg att en livsstilsförändring tar sin lilla tid men kämpa på – vi lovar att det är värt det! Lycka till!