Jag läser titt som tätt om olika paketlösningar eller metoder som gör att du går ner i vikt, förbättrar din prestation eller som gör att du kommer att stå på pallen i det kommande mästerskapet.

Grejen med idrott och prestation är att det inte finns några färdiga lösningar! Alla är olika vilket gör att alla behöver olika lösningar. Det är klart att träningen för två personer som tävlar i kajak kommer vara snarlik, de tävlar antagligen samtidigt och sporten ställer samma krav på de två utövarna. Men där slutar det som för de två samman. Det är till och med så komplext att olika positioner i ett lag behöver olika sorters träning, för att ta ett lätt exempel: en målvakt i ett fotbollslag behöver inte samma sorts kondition som forwarden behöver, därför kan vi ifrågasätta huruvida målvaken ska vara ute och springa mil efter mil tillsammans med resten av laget när denne kan öva knäböj för att öka hoppförmåga.

I och med att vi är olika byggda har vi antagligen lita annorlunda hävarmar, vi har mer eller mindre muskler på vissa ställen, vår motivation till träning och tävling skiljer sig åt, vi behandlar stress på olika sätt. Ja du förstår. Allt detta gör att de träningsprogram vi gör till idrottare behöver vara helt individanpassade, det betyder också att vi hela tiden måste korrigera och förändra programmen. Det betyder också att vi aldrig gör ett program innan vi har gjort en ordentlig screening på idrottaren. Det vill säga undersökt vilka mål vi vill uppnå, vad vi behöver för att uppnå dessa mål, vart idrottaren står idag gentemot dessa behov, hur mycket idrottaren kan träna och hur mycket denne bör träna samt vilka möjligheter idrottaren har idag till träning, vila sponsorer, resurspersoner.

 

Det är alltså ett jättejobb att lägga upp en träningsplanering… om man vill att det ska vara en bra träningsplanering det vill säga.

Tillbaks till det jag skrev i början om paketlösningar eller metoder. Hoppas det står klart för dig att du bör vara på din vakt om någon försöker sälja in dig på en lösning som har fungerat på ”massor med andra idrottare”. Bara för att det har fungerat på dem betyder det inte att det fungerar på dig!

Jag säger inte att alla de nya träningssätten som har uppkommit de senaste åren (TRX, kettlebells, ”funktionell träning”, crossfit, för att nämna några) inte är bra. Det jag menar är att du bör ifrågasätta huruvida dessa metoder eller träningssätt ger dig allt det du behöver och om de verkligen ger dig det du behöver just nu? På Sport Performance Center använder vi oss av kettlebells, gummiband, gymbollar, hantlar, skivstänger och maskiner med mera. Men vi använder dessa medvetet och med eftertanke, vi skulle aldrig använda en kettlebell för att det är trendigt. Eller använda oss av ett typiskt Crossfitupplägg för att det är inne just nu. Vi använder det som gör att våra kunder når sina mål.

Så om jag får komma med ett tips från coachen är det det att skita i vad som är trendigt och inne idag utan utgå från din idrotts krav, koppla dessa till vart du står idag och jobba sedan metodiskt med ett träningsprogram så ska du se att du får resultat. Och glöm inte att träning tar tid!

Träna hårt!

/Patrick Rapp

1 Kommentar
  1. Här är ett bra exempel där du kan hitta alla möjliga påståenden: http://www.aftonbladet.se/halsa/