Jag får ibland förtroendet att hjälpa mina klienter med olika sorters smärtproblematik. Det kan röra sig om allt möjligt, bland annat axlar och höfter som gör ont efter överansträngning till kronisk smärta i hela kroppen (exempel). Men väldigt ofta handlar det om ryggar.

Bio-psyko-socialt perspektiv på smärta

När man jobbar med smärta så handlar det inte om att hitta ”den perfekta övningen”, för någon sån finns inte. Det finns tyvärr ingen universell övning som passar alla oavsett förutsättningar. Inte ens den övning som jag kommer visa i det här inlägget faller in i den kategorin (även om den är ruskigtbra). När jag jobbar med smärta utgår jag från ett bio-psyko-socialt perspektiv, vilket betyder att jag ser hela människan. Vi jobbar alltså inte med utgångpunkten att något är ”trasigt” och behöver ”fixas” utan att du kan ha ont av många olika anledningar. En anledning vi vet påverkar smärta enormt är till exempel rädsla.

Extremt förenklat kan man beskriva det så här. Om du får ont när du gör en rörelse kommer du att undvika just den. När du sedan tvingas utföra rörelsen är du ovan och du belastar kroppen på ett sätt så att det skapar en obehagskänsla. Det gör i sin tur att fysisk smärta kan uppstå, och även minnen som för dig tillbaks till den tiden du hade ont. Allt detta gör att stressökar som i sin tur ökar din smärta. (OBS! Vääääligt förenklat!)

Om jag framgångsrikt ska jobba med klienter med smärta måste jag jobba både med det fysiska, alltså att stärka upp kroppen. Samt det mentala, att jobba bort från rädsla, stress och idén om att kroppen är skör. För det använder jag så klart fysisk träning, och övningen jag delar med mig av idag fyller flera av dom funktioner jag vill åt.

Träna ryggen!

Övningen heter Jefferson Curl och handlar helt enkelt om att du böjer på ryggen så mycket du kan. Du ska alltså se ut som en banannär du gör övningen. Helt tvärt emot allt du lärt dig om träning med andra ord.

Det som övningen gör är att den sträcker ut hela ryggraden och jobbar med alla små muskler som sitter mellan ryggkotorna. Tänk så här, ryggraden består av 33 kotor och det vore ju konstigt om dom inte var gjorda för att röra sig!

Genom att starta lätt med små rörelser vänjer du muskler, ligament och leder för belastningen. Du vänjer även dig själv med att faktiskt böja på ryggen, och din kropp kommer förstå att det kanske inte är så farligt. Det kommer i sin tur göra att du kanske utför mer rörelser i vardagen som kommer göra dig ännu starkare och självsäker att leva det liv du vill leva. Helt plötsligt har du tagit dig ur ett beteende som är ofördelaktigt för både kropp och själ.

Disclaimer

Om du har ont ska du självklart uppsöka sjukvården, kanske främst en duktig fysioterapeut. Lite inte på en gammal PT som lägger ut videos på YouTube. Den här övningen gör jag ofta med mina klienter som har ont, men inte alltid.Börja alltid lugnt och gör ingen övning som känns obehaglig eller provocerar fram mer smärta!

Testa gärna och berätta hur den känns!

/Patrick Rapp
Lic. personlig tränare, cert. Fystränare, cert KRAFT-instruktör