När jag jobbar med mina klienter, oavsett vad deras mål och ambitionsnivå är, tycker jag det är viktigt att det jag säger och delar med mig av har ett värde och är ”sant”.

Och vad menar jag med det?

Jo, den kunskapen på vilket jag baserar mina träningsprogram, övningar och rekommendationer är hämtade från ordentliga källor. De är bland annat hämtade från böcker som är baserade på forskning. I många fall läser jag även forskningsartiklarna vilket böckerna är baserade på. När jag till exempel gjorde ett testbatteri för en kille som tävlar i karate läste jag alla forskningsartiklar jag kunde hitta på karate och liknande idrotter. Det gjorde jag för att jag vill ha så relevanta övningar som möjligt.

Jag tycker det är mitt ansvar som fystränare att alltid ha den senaste kunskapen i huvudet, mina klienter litar på att jag ger dem de övningar och att jag gör träningsprogram som tar dem mot sina mål. Att jag då skulle basera min kunskap på till exempel Aftonbladet hälsa vore inte bara oansvarigt, det vore att fälla krokben på mina klienter och mig själv.

Jag kan med stolthet säga att det som jag sysslar med har både en djup vetenskaplig grund och är testat av OS-, VM-, och EM-idrottare världen över!

Var noga med varifrån du hämtar information. Jag fick lära mig att vara källkritisk när jag gick på mellanstadiet och det är mer relevant nu när många hämtar information på internet. På vår Facebooksida lägger jag ut länkar till bra källor av kunskap. Gå in och kika.

Men jag skrev ”sant” innan. Vad menar jag med det?

Jo det är så klart omöjligt att bevisa att någonting är ”sant”. Det man kan göra med vetenskap är att säga att ”allt tyder på att” eller ”med största sannolikhet”. Det gäller alltså att även kunna kritiskt granska forskningsstudier, men det återkommer jag till någon annan gång.

 

Träna hårt!

Mvh

Patrick